utorok, 19. novembra 2013

Kötbullar


Here we go. Let me just say right at the start, this post is highly hunger unfriendly.

I guess all of you, familiar with Swedish cuisine or not, know this jewel of a dish, kötbullar. Swedish meatballs. Theyre nice & cosy, great for when you have friends around, just make a kötbullar buffé and let everybody help themselves. Heres my version, ever so slightly modified to suit me and hopefully those of you who try making it, too :) 4 servings.

Nech sa páči. Tu je recept na Kötbullar (švédske mäsové guličky). Mňam. Odporúčam ale pozerať len s plným žalúdkom. 

Predpokladám asi aj správne, že celá časť sveta, na ktorej má predajne Ikea, bude kötbullar poznať. Táto perla švédskej kuchyne je relatívne jednoduchá na prípravu pre ktorýkoľvek level kulinárskych zdatností. Ja som si recept trošku prispôsobila a na tretíkrát sa mi podarili už parádne. Kötbullar je super spraviť, keď čakáte viac ľudí, môžete to nechať na linke a každý nech sa obslúži :) Z receptu vyjdú asi 4 porcie.


Ingredients:
500g minced meat (I used veal as its lower in fat and nicer, feel free to use beef or 50:50 pork/beef)
1 heaped tablespoon of fresh dill, chopped
1.5 tablespoons of parsley, chopped
1 medium sized onion, chopped finely 
1 egg
2 tbsp breadcrumbs (I used wholegrain)
1 tbsp mustard (I used the sweet one, but just any will do)
0.5 dl milk
1 tbsp white peper
2 tbsp black pepper (I like my pepper grained freshly, that way it releases about 2 times more flavour)
2 tbsp salt
2 dl beef stock (I had to use the cube one - boillon)
2dl liquid cooking cream (15% fat)
1 tbsp all purpose flour
2 heaped tablespoons of lingonsylt
juice of 1/2 lemon
olive oil, butter

New potatoes
1 heaped tablespoon of fresh dill, chopped
1 heaped tablespoons of parsley, chopped
1 tablespoon of salt
2 tablespoons of butter

Serve with:
lingonsylt (lingon berry jam), you can get it at any swedish grocery shop, or Ikea sells their own version.
pickled gherkins (the vinegary ones)

...

Nachystajte si:
500g mletého mäsa (ja som použila teľacie, lebo obsahuje menej tuku a chutí lepšie, ale kľudne použite hovädzie alebo 50:50 hovädzie a bravčové)
1 veľká lyžica posekaného čerstvého kôpru
1.5 vl čerstvej posekanej petržlenovej vňate
1 stredne veľká cibuľa, najemno
1 vajíčko
2 vl strúhanky (ja som mala celozrnnú)
0.5 deci mlieka
1 vl horčice (použila som sladkú, ale hocijaká poslúži)
1 vl bieleho korenia
1 vl čierneho korenia (najlepšie, ak si ho rozdrvíte čerstvo)
2 vl soli
2 dl hovädzieho vývaru (ja som mala po ruke bujón)
2 dl smotany na varenie (takej tej tekutej, cca 15% tuku)
2 vl lingonsylt
1 vl hladkej múky
Šťava z polovice citrónu
Olivový olej, maslo

Nové zemiaky
1 veľká lyžica posekaného čerstvého kôpru
1 veľká lyžica čerstvej posekanej petržlenovej vňate
soľ, maslo

Dajte si k tomu aj:
Lingonsylt (džem z lingon... čo sú to... bobule? aha tu - majú ho v Ikei)
Kyslé uhorky


How to?
In a large bowl, mix the meat, onion, herbs, egg, mustard, salt & pepper, milk and breadcrumbs until well integrated. Feel free to add more milk if the mixture seems dry or breadcrumbs if it seems too liquid. The consistency should be just good for when you make a shape, it stays that way.

Postup
Vo veľkej mise zmiešajte mäso, cibuľu, bylinky, vajíčko, horčicu, soľ a korenia, mlieko a strúhanku, nech sa všetko dobre spojí. Zmes by mala mať takú konzistenciu, že ak z nej spravíte tvar, ostane tak. Pokojne pridajte trošku strúhanky alebo mlieka, podľa potreby.


When the consistency seems right, form the balls. Tiny ones are prettier, more ellegant and the cook faster, so go for about golf ball size or smaller. Place them on a tin foil and let firm for about an hour in the fridge.

Keď máte dobrú konzistenciu, nachystajte si tácku s alobalom a vyformujte guličky. Čím menšie, tým elegantnejšie, ideálne sú asi také ako golfové loptičky, sú krajšie a rýchlejšie sa uvaria. Keď to máte hotové, dajte ich circa na hodinku do chladničky stuhnúť.


After 45 minutes, put your oven on, for 180 Celsius degrees.
Get a large baking tray and cover with baking paper. Place 2/3 of your meatballs on the baking tray.
Wash your potatoes thoroughly and let them cook with the skins on, with a good pinch of salt.
Prepare your dill and parsley for the potatoes.
Also get a large thick-bottom pan and put some olive oil and butter in. Put on low heat and let the butter melt.
Put the baking tray in the oven.

Po 45 minútach si zapnite rúru na 180 stupňov a prichystajte si plech s papierom na pečenie. Položte naň 2/3 guličiek.
Umyte zemiaky a dajte ich variť aj so šupkou v dobre osolenej vode. 
Nachystajte si čerstvé bylinky na zemiaky.
Rovnako si nachystajte veľkú panvicu s hrubým dnom a dajte si na malom ohni zohriať olej a maslo.
Dajte plech s guličkami piecť. 


When the oil and butter in the pan is hot, stick the remaining third of your meatballs in. Toss them around so they fry evenly. This takes about 7 to 8 minutes.
When they ´re done, put them on a plate and cover with tin foil so they stay warm.

Keď máte maslo a olej zohriaty, dajte smažiť poslednú tretinu guličiek. Prehadzujte ich, aby sa vám osmažili zo všetkých strán. Bude to trvať asi 7, 8 minút. Keď budú hotové, prikryte ich alobalom, aby ostali teplé.


Now comes the multitasking bit, my favourite.
Set the pan on a low heat and add the lemon juice, stock, lingonsylt and season with salt and pepper. Give it a stir and let cook slowly. Then add a tiny bit of flour to thicken the sauce and the cooking cream. Stir well. Taste and season further if necessary.
In the meanwhile (multitasking, right?) your potatoes should be cooked, so drain the excess water, add butter and your flesh herbs. Mix it using the fork, so you mash the potatoes slightly.

Teraz nasleduje časť, kedy budete musieť robiť osem vecí naraz, paráda.
Znížte plameň pod panvicou na minimálny a do výpeku pridajte citrónovú šťavu, vývar, lingonsylt, soľ a korenie dľa uváženia. Zamiešajte a nechajte pomaličky variť. Potom pridajte múku, najlepšie cez sitko a dobre miešajte, aby vám nevznikli hrudky (alebo ako môj tato hovorí, gloce). Nakoniec pridajte smotanu a nechajte pomaličky na slabom ohni odparovať. Ochutnajte a keď treba, dochuťte.
Medzitým by sa vám mali uvariť zemiaky, tak ich (v super rýchlosti) zlejte a primiešajte k nim bylinky a maslo. Ak budete miešať vidličkou, určite sa vám podarí zemiaky aj tak trošku popučiť, to je presne ono.


Now that you have your sauce and potatoes ready, try just try to keep everything warm and prepare your dishes, lingonberry jam and gherkins, ready to serve. Turn the oven off and dish all the meatballs together, so the fried ones mix in with the baked ones.
Ready! Take your plate and help yourself! 
Smaklig måltid!

 Teraz, keď máte hotovú omáčku aj zemiaky, len sa snažte všetko udržať v dobrej teplote. Nachystajte si taniere, uhorky aj lingonsylt. Vypnite rúru a zmiešajte všetky guličky spolu: pečené so smaženými.
Hotovo! Tanier a idete.
Smaklig måltid!

4 komentáre:

  1. Keď som bola v Štokholme a vypýtala si v reštaurácii Kötbullar, nikto mi nerozumel, vtedy som ešte nevedela, že sa to úplne inak vyslovuje :D
    Tieto tvoje vyzerajú super a lingonsylt by mal byť brusnicový džem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. haha typisk :)
      ja ked som sa zacala ucit po svedsky si pamatam ze sme boli s mamou a setrou v ikei a som im citala nazvy jedal a nabytku a mali sme z toho strasnu zabavu :)
      ja neviem preco som mala pocit ze lingon je nieco troska ine ako brusnice, ale mas pravdu :)

      Odstrániť
  2. já jsem dělala jen jednou tyhle masové kuličky v Dánsku a chutnaly skoro jako z Ikea, od té doby nemůžu najít ten správný recept, takže určitě zkusím ten tvůj! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jééj, super, tak predpokladam ze si zozala velky uspech :)
      urcite skus a daj vediet ako to dopadlo :)

      Odstrániť