nedeľa, 6. apríla 2014

Citronpaj



To get me through the transition between sleeping and being awake, I often put the telly on to both hear some Swedish and just find out what´s new. I sometimes put on the SVT´s programme Gommorron Sverige (Good morning, Sweden). The programme is just the basic format of a morning show, with interviews and news, little fashion guidance and recipes. One of the recipes they were making at Gomorron Sverige a few days ago was this lovely lemon tart and it looked so delicious I knew I would have to try it out. And so I did, I followed the Swedish version at svt.sk, and here it is! It´s an easy one, great for a weekend, so fresh and tangy with the liquidy filling! Go ahead and try it out :)

...

Ráno si ku káve často púšťam švédsku telku a často je to program Gomorron Sverige na miestnej verejnej televízii SVT. Gomorron Sverige je taký ten teleránový program s rozhovormi, správami, módnymi okienkami a receptami, také easy kecy, skvelé na cibrenie jazykových dovedností. Pár dní dozadu piekli tento citrónový koláč a vyzeral tak skvele, že som si hneď našla na ich webe recept a včera som koláč upiekla. Neostal nič dlžný svojmu výzoru: je skvelý, svieži a kyslastý, úžasný na nedeľu. Navyše je jednoduchý na prípravu a suroviny asi máte aj doma, takže nech sa páči, tu je recept. Dobrú chuť :)



You will need
A round tin, 25cms in diameter

Base:
1.5 cups plain flour
135 grams room temperature butter, diced
4 tablespoons cold water

Filling:
75 grams room temperature butter, diced
150 grams castor sugar
5 eggs, whites separated from the yolks
4 tablespoons of plain flour, sifted
juice and zest of three lemons

Serving:
Confectioner´s sugar

...

Pripravte si:
Kruhovú formu s priemerom 25 cm

Na cesto:
1,5 hrnčeka (180g) hladkej múky
135g masla izbovej teploty,  na kocky
4 veľké lyžice studenej vody

Na plnku:
75 g masla izbovej teploty, na kocky
150g kryštálového cukru
5 vajíčok, žĺtka oddelené od bielok
4 veľké lyžice preosiatej hladkej múky
šťava a kôra z troch citrónov

Na podávanie:
Práškový cukor



How to?

Prepare the dough for the base by combining butter and flour until you get a smooth, grainy consistency. Then add the water and combine well, work the dough with your hands. When the dough is smooth, pack it in a cling foil and let it rest for 30 minutes in the fridge.

...

Postup:

Pripravte si cesto na základ koláča: Zmiešajte múku s maslom, kým nedosiahnete jemnú sypkú konzistenciu. Potom vmiešajte vodu a cesto spracujte rukami na doske. Keď je hladké, zabaľte ho do fólie a  nechajte odpočinúť v chladničke 30 minút.







Butter your tin and roll the chilled dough into a large circle, aproximately 4mm thick. Lay the dough in the tin, cut off the excess from the edges, prick with a fork and let chill in the fridge for another 15 minutes. Put your oven on 180 degrees Celsius.

...

Natrite si formu maslom, cesto rozváľajte do kruhu s hrúbkou 4mm. Preneste ho do formy, uhlaďte a odrežte okraje, ktoré pretŕčajú. Vidličkou popichajte dno a dajte chladiť na ďalších 15 minút. Rozohrejte si rúru na 180 stupňov.




Once the dough is chilled, tranfer it into the oven and bake for 15-20 minutes, until it gets slightly golden. In the meantime, prepare your filling.
Cream the butter and sugar, add the yolks and mix until nice and airy. Then add the flour, lemon zest and juice and mix. In another bowl, wisp your egg whites until firm. Add them in the lemony mixture and combine well, but mix lightly with a baloon whisk.
...

Keď je cesto vychladené, preneste formu rovno do rúry a pečte 15-20 minút, kým trošku nezozlatne. Medzitým si pripravte plnku.
Maslo a cukor vymiešajte do krémova, pridajte žĺtky a miešajte tak, aby vám vznikla hladká lesklá vzdušná masa. Potom primiešajte postupne múku, citrónovú kôru a šťavu. V inej miske si vyšľahajte pevný sneh a pridajte ho opatrne do citrónovej zmesi.










Pour the mixture onto the baked base and put it back in the oven for another 40 minutes. If the top gets dark quickly, cover the cake with aluminium foil after 20 minutes of baking.

...

Zmes prelejte na upečený základ a dajte späť do trúby na ďalších 40 minút. Po dvadsiatich minútach skontrolujte, či koláč netmavne. Ak áno, prikryte ho alobalom a ďalej pečte.




Once baked, let the cake cool down and before serving sprinkle with some confectioner´s sugar. Enjoy!

...

Hotový koláč nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom. Dobrú chuť!



The final product reminds me of these polymer clay cakes I used to make :)

...

Hotový koláč mi pripomenul tieto fimo koláče, ktoré som dávnejšie vyrábala :)

2 komentáre:

  1. Už dlhšie som hľadala recept na citrónový koláč a tento vyzerá výborne a navyše jednoducho! Určite vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ahoj pauli, tu je katka (branova) - neuveris, ale vcera som piekla tento isty kolac :-) Vsetci sme si na nom pochutili. Dobru chut a peceniu zdar :)))

    OdpovedaťOdstrániť