sobota, 30. augusta 2014

Artipelag


Behind the name, a smart word game, there is an art gallery, lying on a part of archipelago, South-East from central Stockholm.
The building of the gallery is fascinating, the subtlety of its setting into the surroundings is enchanting. It was designed and built by Nyréns Arkitektkontor in 2012. When approaching the gallery by boat, you will start seeing it only once you get really close. The site is nature-sensitive, the building softly lines the ground underneath and around it.
Wooden trails around the place are cleverly designed to offer most exquisite views of the sea, stroking the rounded rocks, created over time by iceberg activity, specific for the Nordic countries.
The forest trails are covered with pieces of wood, making them soft under your step.
Gallery itself is a combination of precise concrete panels, wood and glass. Space at its best.

...

Za názvom Artipelag, ktorý je zároveň bystrou slovnou hračkou je galéria na časti súostrovia a poloostrovov Archipelag, ležiacich juhovýchodne od centra Štokholmu.
Budova galérie je fascinujúca, položená do okolia s citom, aký som predtým v architektúre nespozorovala. Rešpekt voči prírode a ústupky, aby sa kvôli stavbe nemuselo do okolia zasahovať. Mám dojem, že väčšinou je tento proces otočený opačne a možno práve preto je projekt Artipelag taký výnimočný. Navrhli a postavili ho pred dvoma rokmi architekti z Nyréns Arkitektkontor.
Keď sa k nemu blížite loďou, spoznáte ho podľa prístavčeku pre lode návštevníkov, inak je galéria skrytá v stromoch, takže si ju všimnete až z bezprostrednej vzdialenosti.
Pobrežie z oblých skál, vybrúsených ľadovcom je lemované drevenými chodníčkami, z ktorých je výhľad na súostrovia naokolo a na more, hladkajúce kamene.
Cestičky v lese sú obsypané kúskami dreva, takže sú pri chodzi pod nohami mäkké.
Budova galérie samotnej je kombináciou elaborátnych betónových panelov, dreva a skla. Priestor v tom najlepšom zmysle.






That rock in the middle is sensitively enclosed inside the space of the gallery building. - Kameň uprostred je obstavaný okolo.


Foajé

Foajé

The entrance. - Vstup.

Chanterells started showing up, soon there will be time to make some Västerbotten pai. - Začali rásť kantarele, zachvíľu nastane čas na pečenie Västerbotten pai.






Those rocks were warm, as the sun heated them up during the day. - Kamene boli vyhriate od slniečka.






Pathway leaving some space for the rock. - Priestor pre skalu.








I wore me&m top, BACK wool shorts and COS wool scarf.


Coordinates - Súradnice: 59° 18′ 25″ N18° 20′ 52″ E

štvrtok, 21. augusta 2014

Tillbaka hem.


After spending the summer in Slovakia and Croatia, I moved back to Stockholm, to a little garden house in Nacka. This new home is subtly set into the beautiful Swedish nature. Loads of water, pine trees and rocks, covered with fresh moss.
It takes about 15 minutes to walk towards the bus station in order to get to the town, and I take a walk through this forest route every day.
See you soon at some new places I came across here!

...

Po mesačných prázdninách na Slovensku a v Chorvátsku som sa vrátila späť do Štokholmu, do domčeku v zálive v Nacke, ktorý je krásne zasadený do švédskej prírody. Množstvo vody, ihličnaté stromy a skaly pokryté čerstvým machom.
Na zastávku autobusu, ktorý ide smerom do centra to trvá pešo asi 15 minút, denne teda chodievam práve touto lesnou cestičkou.
Čoskoro sa budeme vídať častejšie, na nových miestach :)














Wearing
BACK cotton t-shirt
& Other Stories cotton pants
All leather sandals